Ranskan tuleva presidentti Emmanuel Macron onnistui voittamaan nuoret äänestäjät puolelleen maan presidentinvaalien toisella kierroksella, mutta marginaali jäi muita ikäryhmiä pienemmäksi. Ensimmäisellä kierroksella nuoret äänestäjät antoivat tukensa äärivasemmistolle ja -oikeistolle.

Ranskan presidentiksi ylivoimaisella vaalivoitolla nouseva Emmanuel Macron voitti mielipidemittausten mukaan toisella kierroksella myös nuorten äänissä. 18-24-vuotiaiden ikäryhmässä Macronin ääniosuus oli OpinionWayn vaalipäivänä tehdyn kyselyn mukaan 56 prosenttia, kun kilpakumppani Marine Le Pen jäi 44 prosenttiin. Macronin voitosta huolimatta Le Pen pärjäsi nuorimpien äänestäjien parissa 10 prosenttiyksikköä paremmin kuin koko väestön äänissä. OpinionWayn tulos on linjassa myös aiempien mielipidemittausten kanssa, joissa Le Penille on mitattu vahvaa tukea ranskalaisnuorison parissa.

25-34-vuotiaiden äänissä Macron menestyi hieman paremmin ja keräsi 62 prosenttia äänistä Le Penin 38 prosenttia vastaan. Suhteellisesti eniten tukea sosiaaliliberaali Macron sai OpinionWayn mukaan yli 65-vuotiailta, joista häntä äänesti jopa 80 prosenttia uurnilla käyneistä.

 

VAIKKA ero Le Peniin jäi pieneksi, Macron menestyi nuorten äänissä nyt huomattavasti ensimmäistä kierrosta paremmin. Ensimmäisellä kierroksella tuleva presidentti jäi nuorimmassa 18-24-vuotiaiden ikäryhmässä vasta kolmanneksi Le Penin ja eniten tukea keränneen äärivasemmiston Jean-Luc Mélenchonin taakse.

Ranskalaisnuoriso on perinteisesti tukenut vaaleissa vasemmistolaisia ehdokkaita, mutta poikkeuksellista ensimmäisen kierroksen tuloksessa oli se, että äänet valuivat vaikeuksissa olevalta sosialistipuolueelta vasemmistopopulisti Mélenchonille. Esimerkiksi vuonna 2012 nuorten äänet olivat merkittävässä asemassa, kun väistyvä presidentti, sosialistien François Hollande nousi vaalivoittoon.

Yhteensä Mélenchon keräsi nuorimman äänestäjäryhmän äänistä ensimmäisellä kierroksella noin 27-30 prosenttia, arvioi mielipidetutkimusyritys BVA.

“Jean-Luc Mélenchon todella onnistui koukuttamaan nuorimman äänestäjäsegmentin”, sanoi BVA:n tutkimusjohtaja Christelle Craplet France24-televisiokanavan haastattelussa.

Huomionarvoista on myös Le Penin kova nuorisokannatus jo ensimmäisellä kierroksella. EU- ja maahanmuuttovastainen Kansallisen rintaman ehdokas keräsi BVA:n mukaan 21 prosenttia 18-24-vuotiaiden äänistä, ja vielä kovemman 24 prosentin kannatuksen 25-34-vuotiaiden parissa.

Yhteensä vaalien ääriehdokkaat Mélenchon ja Le Pen saivat ensimmäisellä kierroksella puolet kaikista nuorimman äänestäjäryhmän äänistä. Vertailupohjaa tulokseen tarjoaa esimerkiksi se, että perinteisten valtapuolueiden ehdokkaat, keskusta-oikeiston François Fillon ja keskusta-vasemmiston Benoit Hamon, keräsivät nuorimmilta äänestäjiltä yhteenlaskettunakin vain 18 prosentin kannatuksen.

BVA:n Crapletin mukaan äärivasemmiston suosio ei ole ranskalaisittain yllättävää, mutta nuorten viehätys rasistisena pidettyyn ja populistiseen Le Penin on ilmiönä uusi.

“Kansallinen rintama houkuttaa yhä enemmän nuoria. Edes vuosikymmen sitten tilanne ei ollut tämä”, Craplet sanoo France24:lle.

Crapletin mukaan Ranskassa todistetaan nyt kahden erilaisen nuorisoryhmän syntyä. Kun Mélenchonin kannattajat ovat yleensä korkeakouluputkessa tai matkalla sinne, Le Penin tukijat ovat siirtyneet työmarkkinoille aikaisin ja kapeammalla koulutustaustalla. He ovat myös useammin matalatuloisista perheistä ja maaseudulta.

 

RANSKA muodostaa eurooppalaisessa populismin kentässä eräänlaisen poikkeuksen. Muualla äärioikeiston ja rasististen puolueiden kannatus on muodostunut erityisesti vanhempien ikäryhmien äänistä. Myös esimerkiksi Ison-Britannian EU-kansanäänestyksessä nuoremmat ikäluokat äänestivät unionissa pysymisen puolesta, mutta vanhempien äänet käänsivät tuloksen Brexitin puolelle. Samaa ilmiötä todistettiin myös Yhdysvalloissa Donald Trumpin presidentinvaalivoitossa. 

Kansalliseen rintamaan erikoistunut tutkija Christèle Marchand-Lagier Avignonin yliopistosta sanoo, että valtaosa puolueen nuorista äänestäjistä ei ole perillä Kansallisen rintaman poliittisesta linjasta, vaan haluaa äänestää “systeemiä vastaan”.

“Ne ovat negatiivisia ääniä”, Marchand-Lagier sanoi Financial Timesin haastattelussa maaliskuussa.

Kansallinen rintama on myös kyennyt muotoilemaan poliittista viestiään nuoriin vetoavaksi, ja sillä on esimerkiksi Ranskan puolueista vahvin asema sosiaalisessa mediassa. Myös useat puolueen johtohahmot ovat alle 30-vuotiaita. Central European Universityn tutkijan Dorit Gevan mukaan Kansallisen rintaman menestys nuorten parissa ei ole tullut itsestään.

“Kyse ei ole sattumasta, vaan pitkä tähtäimen strategiasta, joka on tuonut tuloksia”, Geva arvioi The Atlantic -lehdelle.

“Kansallinen rintama on ollut todella hyvä sanomaan, että he tuovat puolueena muutosta, joten he ovat antaneet nuorille paljon vastuuta.”

Kuva: Euroopan parlamentti