(Kuva: Antti Jauhiainen/CC BY-NC-ND 2.0)

Monessa koulussa suvivirsi tarkoittaa lomaa myös ilmastointilaitteistoille. Sisäilmavalvonnan asiantuntijan mukaan moni koulu pilaa sisäilmansa kesäisen energiansäästön varjolla, kun kosteus kertyy rakenteisiin.

Jopa neljänneksessä suomalaiskouluista on kosteus- ja homeongelmia. Kosteusongelmien siemen kylvetään koulujen päättyessä, kun ilmanvaihto suljetaan kesäksi energiansäästösyistä.

”Kun ilmanvaihto suljetaan lähes kolmeksi kuukaudeksi, rakennukseen kertyy kosteutta, eivätkä rakenteet pääse tuulettumaan tarpeeksi”, sanoo 720 Degreesin operatiivinen johtaja Rick Aller. 720 Degrees on suomalainen sisäilmavalvontaan keskittynyt yritys

Seurauksena on pyykinpesukoneistakin tuttu ilmiö. Pesukoneessa oleva märkä pyykki saa tunkkaisen hajun ja ajan myötä homekerroksen, kun kosteus ei pääse haihtumaan koneen sisältä.

”Kiinteistöistä tulisi pitää parempaa huolta, eikä hakea helppoja säästöjä työskentely-ympäristön turvallisuutta vaarantaen”, Aller jatkaa.

Kosteusongelmien ja homeen lisäksi tyypillisiä sisäilmaongelmien aiheuttajia ovat pienhiukkaset sekä haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöt, ns. VOC-päästöt.

VOC-päästöjä nousee varsinkin uusista pintamateriaaleista esimerkiksi remonttien seurauksena. Myös uudet huonekalut ovat päästöjen lähteenä.

”Tilat, jotka remontoidaan tai joihin tuodaan uusia huonekaluja, tulisi tuulettaa kunnolla ennen kuin ihmiset ryhtyvät työskentelemään. Kun sisäilmaongelmia korjataan, uudet materiaalit voivat aiheuttaa täysin samanlaiset oireet kuin ennen remonttia syynä olleet ongelmat. Kun on kerran herkistynyt, kestää usein viikkoja ennen kuin oireet poistuvat”, Aller kertoo.