Puolustusvoimien uutislehti Ruotuväen tekemässä kyselyssä Nato-jäsenyyttä kannattavat poliittisista nuorisojärjestöistä RKP-nuoret, kokoomusnuoret ja KD-nuoret, joka on Nato-kysymyksessä eri linjoilla emopuolueensa kanssa.

Puolueiden nuorisojärjestöistä Nato-vastaisia ovat keskustanuoret, demarinuoret, vasemmistonuoret sekä vihreiden nuorisojärjestö ViNO.

Erityisesti keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi tyrmää Ruotuväen haastattelussa Nato-jäsenyyden selkein sanankääntein. Kempin mukaan Naton viides artikla, jonka mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata kohtaan on hyökkäys kaikkia kohtaan, olisi uhka pikemminkin Suomen turvallisuudelle.

“Natoon liittyminen horjuttaisi Suomen turvallisuuspoliittista suhdetta Venäjään”, Kemppi sanoo lehdelle.

Nato-vastaisuus on keskustanuorissa ilmeisen vahvaa, sillä jäsenhakemusta kannattanut liittokokousaloite sai keskustanuorten tämän vuoden kokousedustajilta täystyrmäyksen.

Kriittisesti Natoon suhtautuu myös vasemmisto, eli vasemmistonuoret, ViNO ja  demarinuoret,  

“Venäjä katsoo kaikki Nato-maat vihollisikseen”, arvioi vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi Ruotuväessä.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ei sen sijaan kerro järjestön kantaa Nato-kysymykseen, sillä aihe jakaa hänen mukaansa jäsenistön mielipiteitä. Periaateohjelmassaan järjestö linjaa asiasta niin ikään hyvin yleisellä tasolla. Perussuomalaisten nuorten mukaan Suomi toisaalta “voi kuulua puolustusliittoihin, jos kansallinen etu sitä edellyttää”, mutta kirjausta jäsenyyden hakemisesta tai sen selvittämisestä ei ohjelmasta löydy.

 

VAHVIMMIN emopuolueensa turvallisuuspoliittisista linjauksista poikkeaa kyselyssä KD-nuoret, joka kannattaa jäsenyyshakemuksen tekemistä.

Järjestön linjaus ei sinänsä ole kovin radikaali, sillä Nato-jäsenyyden kannatus on jo pitkään ollut vahvaa kristillisdemokraatteja äänestävien joukossa. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten Alma Median kyselyssä kristillisdemokraatit oli Nato-myönteisin eduskuntapuolue, kun katsottiin puolueiden äänestäjien ajatuksia puolustusliitosta.

Kristillisdemokraattien sisällä keskustelu Natosta varmasti jatkuu, sillä ulkoministeriön tilaamaa Nato-selvitys luovutettiin keväällä, ja puolueen johto on toistuvasti viitannut asian ajankohtaistumiseen selvityksen valmistumisen jälkeen.

Näin teki esimerkiksi puolueen puheenjohtaja Sari Essayah Verkkouutisten haastattelussa, kun asia nousi laajempaan keskusteluun viime vuoden lopulla, jolloin Ruotsin kristillisdemokraattinen puolue siirtyi kannattamaan jäsenyyden hakemista.

“Totesimme puoluekokouksessa, että kun Nato-selvitys on tällä vaalikaudella tulossa, emme halunneet kristillisdemokraatteina lähteä etukäteen tekemään omaa selvitystä tai muodostamaan kantaa”, Essayah linjasi.

Samaa sanoi myös kansanedustaja ja kristillisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman viime vuoden puoluekokouksen yhteydessä, kun KD-nuorten tekemä aloite Nato-kannan muuttamisesta kaatui puoluekokouskäsittelyssä.

“Minun mielestäni asiassa ei kannata hätiköidä, vaan nyt on järkevää odottaa ensin hallituksen Nato-selvitystä”, Östman sanoi Itä-Savolle.

 

Kuva: Paul Shaw / Crown Copyright 2014