Kokoomusnuorten puheenjohtaja: Kokoomus ja Jussi Halla-aho eivät mahdu samaan hallitukseen

(Kuva: Essi Jäälinna)

Kokoomusnuorten puheenjohtajan mielestä kokoomus ei voi istua samassa hallituksessa Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.

Jussi Halla-aho on tänään valittu Perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov vaatii Kokoomusta pidättäytymään hallitusyhteistyöstä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

– Puheenjohtajavaihdoksen myötä perussuomalaiset ovat tehneet selkeän linjanmuutoksen. Uusi perussuomalaiset on jyrkän maahanmuuttovastainen ja avoimen EU- ja globalisaatiokriittinen puolue. Halla-ahon johtamana puolue vertautuu Euroopan muihin rasistisiin puolueisiin, joiden kanssa vastuulliset eurooppalaiset puolueet ovat pidättäytyneet tekemästä hallitusyhteistyötä, Sazonov arvioi perussuomalaisissa tapahtunutta muutosta.

– Kokoomus ei voi istua samassa hallituksessa puolueen kanssa, jonka puheenjohtaja on poliittisessa toiminnassaan ja kampanjateemoissaan kyseenalaistanut kokoomuslaisen ihmis- ja yhteiskuntakäsityksen kulmakiviä. Kun katsoo kokoomuksen periaateohjelmaa, siellä korostuvat puolueen keskeisinä arvoina mahdollisuuksien tasa-arvo, vähemmistöjen oikeudet, kansainvälisyys sekä globaali vastuu. Ristiriita on ilmiselvä, Sazonov jatkaa.

Sazovin mukaan kokoomuksen on osoitettava, että tässä kulkee raja. Hän korostaa, että jokaisen vastuullisen puolueen on pyrittävä olemaan hallitusvastuussa omien tavoitteidensa edistämiseksi.

– Tämä ei saa kuitenkaan tapahtua hinnalla millä hyvänsä. Halla-aholaisen ja kokoomuslaisen ihmiskäsityksen välinen ristiriita ja perussuomalaisten päätös kääntää selkänsä avoimelle, eurooppalaiselle Suomelle painavat enemmän kuin hallitusohjelman yksityiskohdat. Kokoomus ja Halla-ahon johtamat perussuomalaiset eivät mahdu samaan hallitukseen.

– Kokoomuksen on ilmaistava oma kielteinen kantansa Halla-ahon kanssa jatkamisesta. Tämän jälkeen pallo on pääministeri (Juha) Sipilällä. Toivon vahvasti, että Keskusta ei hyppää Halla-aholaiseen kelkkaan, vaan säilyy vastuullisena poliittisena voimana. Kokoomus on varmasti tästä eteenpäinkin valmis kantamaan vastuuta hallituksessa.

Myös Kokoomusopiskelijat katsoo tiedotteessan, että Kokoomus ei voi toimia samassa hallituksessa Halla-ahon kanssa.

– On kyse aivan liian suurista arvoista ja periaatteista uhrattavaksi. On aivan liian suuri arvopohjainen riski ottaa hallitukseen puolue, jonka johtaja avoimesti ja ylpeänä sotii länsimaisia vapausarvoja, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ihmisoikeussopimuksia vastaan, sanoo Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Marianna Kupias.

Halla-Aho tuomittiin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuonna 2012.