Energia- ja ilmastostrategia on lähes 70-sivuinen linjapaperi, jossa on tavoitteita, joita perussuomalaisten ydinkannattajat eivät taatusti tue. Poliittisesti hankala päätös jäi kuitenkin suurelta yleisöltä huomaamatta, kun puolue ryhtyi puhumaan räjähtelevistä lepakoista.

Tästä se lähti. Perussuomalaisten työmies-titteliä käyttävän puoluevirkailija Matti Putkosen lähettämästä sähköpostista, “jonka Iltalehti sai haltuunsa”.

“Älkää missään tapauksessa nonseleeratko tätä projektia, koska siitä tullee kuntavaaleihimmekin yksi keskeinen kärkihanke”, Putkonen kirjoitti viestissä puolueen kuntavaikuttajille.

Perussuomalaisten kärkihanke, joka vuotaa medialle, ja koskee tuulivoiman terveysvaikutuksia. Koukku oli heitetty. Seurasi tiedotustilaisuus, jossa Putkonen väitti, että lepakot räjähtävät, kun ne lentävät 10-20 metrin päässä tuulivoimaloista.

“Ne räjähtävät, kun infraäänisyke nousee niin korkeaksi. Tarkemmin sanottuna niiden keuhkot räjähtävät”, hän sanoi Iltalehden mukaan.

Haettiin lepakkobiologi kommentoimaan, että eihän se nyt niin mene, ja ruvettiin pohtimaan, mistä tällainen ajatus on ylipäätään voinut syntyä. Tiedotustilaisuuteen Putkonen marssitti isän, joka kertoi koskettavasti perheensä joutuneen jättämään kotinsa outojen oireiden takia. Hän uskoi niiden johtuvan tuulivoimasta.

Tarinaa jatkettiin THL:n asiantuntijalla, joka selvensi, että tieteellistä näyttöä tuulivoiman haitallisista terveysvaikutuksista ei ole.

Twitterissä naureskeltiin, oli pilakuvia, kaikilla hauskaa. Pienissä paikallislehdissä ajankuva oli toinen, kirjoittaa kaikkia Suomen paikallislehtiä tilaava Jani Halme Kauppalehden kolumnissaan.

“Erityisen kiihottava aihe on tuulivoima. Pari kirjoitusta puolesta ja satoja sitä vastaan. Tuulivoima pilaa mökkimaiseman, piinaa meluhaitalla humisemalla, aiheuttaa sydänsairauksia ja räjäyttää jopa lehmiä, lepakoista puhumattakaan!”, mediatoimisto ToinenPHD:n luovana johtajana työskentelevä Halme kirjoittaa

“Tuulivoiman vastaisen keskusteluilmapiirin laajuuden ymmärrettyäni tajusin Matti Putkosen olevan viestintänero.”

 

KESKUSTELU tuulivoiman terveyshaitoista jatkui – vaikka juuri ainuttakaan järkevää perustetta sille ei ollut – aina marraskuun lopulle ja hallituksen energia- ja ilmastostrategian julkistamiseen asti.

Silloin Putkonen pääsi hillotolpalleen.

Hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa perussuomalaiset sitoutuu lähes uskomattoman koviin päästövähennystavoitteisiin ja niiden edellyttämiin toimenpiteisiin. Yksi esimerkki tästä on liikenneverkko-hanke.

Liikenteen päästöt halutaan leikata puoleen, yksinajettujen matkojen määrää ja autoilua kaupunkialueilla vähentää, sähkö- ja kaasuautoja saada lisää liikenteeseen ja uusiutuvien polttoaineiden käyttöä lisätä radikaalisti. Kivihiilen ener­gi­a­käy­töstä luovutaan 2020-luvun aikana.

Kaikki hyviä (tai oikeammin välttämättömiä) tavoitteita ilmaston ja ympäristön näkökulmasta, mutta perussuomalaisille poliittista ydinjätettä, joka saa ydinkannattajakunnan kiehumaan punaisena. Tämän kaiken Putkonen hautasi taitavalla lepakkospinnillä, jonka Suomi nieli koukkuineen päivineen.

Hallituksen energia- ja ilmastostragiassa sivulla 22 on nimittäin kirjaus, jonka esimerkiksi Ilta-Sanomat nosti strategiaa koskevan uutisensa otsikkoon: työ- ja elinkeinoministeriön teettää selvityksen tuulivoiman terveyshaitoista.

Puoluetoimistolla Putkonen taatusti hieroi käsiään yhteen. Putkosen laariin vettä heitti myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, joka käytti STT:ltä saaman kommentointimahdollisuutensa tuulivoimaselvityksen haukkumiseen.

Strategian tuulivoimaselvitystä käsittelevä alakohta kuuluu kokonaisuudessaan näin:

Suomen uusiutuvan energian potentiaalin hyödyntäminen teollisen mittakaavan sähkön tuotannossa on yksi keskeisistä kysymyksistä pitkän aikavälin energia- ja ilmastotavoitteiden kannalta. Nykyisenkaltaisesta tuulivoiman syöttötariffijärjestelmästä luovutaan sovitusti. Tavoitteena on sen sijaan hankkeiden toteutuminen tulevaisuudessa markkinaehtoisesti. Ylimenokauden ratkaisuna ja suomalaisen hankeosaamisen ylläpitämiseksi on tarpeen ottaa käyttöön teknologianeutraalit tarjouskilpailut, joiden perusteella maksetaan sähkön tuotantotukea ainoastaan kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisille uusiutuvan sähkön tuotantoinvestoinneille. Tavoitteena on lisätä uusiutuvan sähkön tuotantokapasiteettia 2020-luvulle mentäessä sähköjärjestelmän kehittämistarpeet huomioon ottaen. Vuosina 2018-2020 kilpailutetaan yhteensä 2 TWh, jolloin voidaan hyödyntää laajasta potentiaalisesta hankejoukosta edullisimmin ja valtiontalouden kannalta optimaalisesti toteutettavat. Tuotantotuen ja siihen liittyvän kilpailutuksen malli täsmennetään asiaa koskevan hallituksen esityksen valmistelun yhteydessä. Tuotantotukijärjestelmää valmisteltaessa ja sovellettaessa otetaan huolella huomioon yhteiskunnalliset vaikutukset, mukaan lukien yritys-, ympäristö- ja terveysvaikutukset. Työ- ja elinkeinoministeriö teettää riippumattoman ja kattavan selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista ennen tuotantotukea koskevan lain valmistelua.

Normaalioloissa tuskin kukaan olisi kiinnittänyt kirjaukseen juuri huomiota, vaan perussuomalaiset olisivat saaneet kutsun A-studioon vastailemaan kysymyksiin siitä, miten hallituksen kovat päästöleikkaukset ja kiertotalouden edelläkävijyyteen tähtäävä visio osuvat yhteen puolueen vaalilupausten kanssa. Nyt kuntavaalikentille lähti viesti puolueesta, joka pitää tuulivoimaa halveksuvien puolta, eikä alistu kuuntelemaan asiantuntijoiden, tutkijoiden, median tai kenenkään muunkaan neuvoja. Hieman näytti jopa siltä, että Putkonen sai läpi oman poliittisen tavoitteensa.

Perussuomalaisten sisäisessä työnjaossa työmies ei kuitenkaan tee politiikkaa, vaan ohjailee mediaa tarkkuudella, joka välillä kauhistuttaa. Sen taustalla on ainakin yksi ominaisuus, joka monelta puuttuu: valmius asettaa itsensä tulilinjalle tai naurunalaiseksi, jos työnantajan etu sitä vaatii. Sen Putkonen on kertonut tehneensä myös aiemmin, kuten julkaisemalla kohutun mustan listansa, kun kansanedustaja Olli Immosen Facebook-kirjoittelusta syntynyt kohu oli kuumimmillaan.

Vaikka Putkosen mediaspinni onnistui jälleen, se ei kuitenkaan muuta energia- ja ilmastostrategian sisältöä: Perussuomalaiset on sitoutunut koviin päästövähennustoimiin, eikä joustoa niistä ole hallituskumppanien taholta luvassa. Ei, vaikka puolue niistä yrittäisi nyt livetä.

Lepakoista kuullaan siis vielä jatkossakin.

Lukusuositus:

Suomen Kuvalehden henkilökuva Matti Putkosesta vuodelta 2005. Putkonen oli tuolloin vielä vankasti SDP:n jäsen ja työskenteli Metallityöväen liiton viestintäpäällikkönä.
Image-lehden henkilökuva Matti Putkosesta vuoden 2015 lopulta.
Jope Ruonansuus ja Matti Putkonen perussuomalaisten puoluekokouksessa Lahdessa. Kuva: Matti Matikainen / Perussuomalaiset

Artikkelikuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston Kanslia