Kansanedustajan ja vasemmistoliiton varapuheenjohtajan Hanna Sarkkisen mukaan nuorille pitäisi olla tarjolla maksutonta ehkäisyä koko maassa.

Joissain kunnissa Suomessa tarjotaan maksutonta ehkäisyä nuorille. Sarkkisen mukaan käytäntö pitäisi laajentaa koko maahan, sillä maksuton ehkäisy tuo mukanaan monia suotuisia vaikutuksia.

”Ensinnäkin nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveys parantuisi ei-toivottujen raskauksien, aborttien ja seksitautien vähentyessä, ja terveyserot kaventuisivat, kun raha ei olisi ehkäisyn esteenä”, Sarkkinen kirjoittaa Ajatuspaja Linjan Vieraskynä-palstalla.

”Lisäksi terveyden parantuessa terveydenhuoltojärjestelmän kustannukset vähentyisivät. Esimerkiksi Raumalla on arvioitu, että maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille säästää kunnan menoja vuosittain 100 000 euroa. Maksuton ehkäisy auttaisi erityisesti tyttöjä ja nuoria naisia, sillä ehkäisyvastuu ja ehkäisyn kulut tulevat usein naisten kannettavaksi, samoin kuin ei-toivottujen raskauksien seuraukset.”

Kansanedustajan mukaan tärkein peruste maksuttomalle ehkäisylle on kuitenkin nuorten terveys ja hyvinvointi. Sarkkisen mukaan maksuton ehkäisy voisi vähentää erityisesti uusinta-abortteja. Hän pitää ehkäisyä Suomessa verrattain kalliina, etenkin pienillä opiskelija- ja koululaisbudjeteilla eläville.

”Monissa Euroopan maissa tarjotaan maksutonta tai tuettua ehkäisyä, joko nuorille, kohdennetuille erityisryhmille tai kaikille. Mutta ei Suomessa. E-pillereiden kuukausihinta on lähes 10 euroa, pitkävaikutteisten ehkäisyimplanttien sekä kierukoiden hinnat nousevat yli sataan euroon ja kondomien kappalehinta on lähes euron.”

”Ehkäisyn hinta muodostaakin monelle nuorelle kynnyksen tai jopa esteen ehkäisyn käyttöön. Erityisesti pitkäkestoisten ehkäisymenetelmien korkea hankintahinta estää niiden käyttöä, vaikka ne sinällään olisivatkin nuorelle paras ja kustannustehokkain ratkaisu raskauden ehkäisyyn.”

Sarkkinen on esittänyt eduskunnassa lakia maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Hänen mukaansa ikäraja olisi perusteltu, koska 20–24-vuotiaat tekevät eniten raskaudenkeskeytyksiä, ja ikäluokassa on paljon vähävaraisia opiskelijoita sekä riskikäyttäytymistä.

”Siksi tälle ikäluokalle tarjottu maksuton ehkäisy toimisi erittäin kustannustehokkaana kansanterveyden parantajana. Pääsy maksuttoman ehkäisyn piiriin toisi nuoria samalla ammattilaisten vastaanotolle asiallisen seksuaalineuvonnan piiriin, jolloin myös muut terveysongelmat ja -kysymykset voisivat tulla huomatuiksi ja vastatuiksi”, Sarkkinen perustelee.

Kansanedustajan mukaan työn alla oleva sote-uudistus vaarantaa edelläkävijäkunnissa tehdyn tärkeän ja kustannusvaikuttavan kansanterveystyön.

”Sen sijaan että kuntien hyvä käytäntö loppuu sote-uudistuksen myötä, olisikin perusteltua, että se laajennettaisiin koko Suomen käyttöön. Kaikissa maakunnissa tulisi tarjota kaikille alle 25-vuotiaille maksutonta ehkäisyä. Se tarkoittaa ehkäisyneuvontaa ja ehkäisyvälineitä, eli käytännössä e-pillereitä, minipillereitä, kierukoita, kapseleita, kondomeita ja muita mahdollisia sopivia ehkäisymenetelmiä. Nuorilla pitää olla valittavana myös ei-hormonaalisia ehkäisymenetelmiä. Kondomien tulee olla mukana maksuttomasti tarjottavan ehkäisyn valikoimassa. Kondomeja tulee tarjota muun ehkäisyn rinnalla, jotta sukupuolitauteja ehkäistäisiin tehokkaammin ja vastuu ehkäisystä jakautuisi tasaisemmin sekä tytöille että pojille”, Sarkkinen vaatii.